17° Açık

Kiracı Hakları Nelerdir?

Bilgi Bankası - 19 Ekim 2018 12:14 A A

Ülkemizde bulunan tüm kiracıların haklarını bilmesi gerekmektedir. Çünkü herhangi bir sorun olduğunda “bilinçli” bir şekilde bu sorunu çözüme kavuşturmak açısından faydası çok fazladır. Hem ev sahibi, hem kiracının birbirlerine karşı sorumlulukları bulunmaktadır. Kiracı kirayı ödemekle, ev sahibi kirayı almakla sorumlu değildir, bunlar haricinde birçok yükümlülük bulunmaktadır.

Kira sözleşmesi yaparken, sözleşmenin en ince ayrıntısına kadar okunması, akla yatmayan konuların görüşülerek anlaşılması gerekmektedir. Çünkü kira sözleşmesi, senetten farksızdır.

Kiracı Hangi Haklara Sahiptir? Kiracının sahip olduğu haklar çok fazladır. Bu haklar Borçlar Kanunu’nun “Kira Sözleşmesi” bölümünde ayrıntılı bir şekilde yazmaktadır. Sözleşmeye dikkat edin dedik. Çünkü bu kanunda yazanların tersi nitelikte hiçbir madde kira sözleşmesinde bulunamaz. Kiracının bilinmesi gereken en önemli hakkı, kontrat süresinden önce evi boşaltmamasıdır. Sebep ne olursa olsun, ev sahibi ne derse desin. Eğer kontrat dolmamışsa kiracı evden çıkarılamaz.  Sözleşme bitmeden 1 ay önce ise kiracıya çıkaracağı noktasında haber verilmesi gerekiyor. Eğer ihbar verilmezse, kontrat tekrardan yenilenecektir. Bu kapsamda sözleşmenin süresi ise “süresiz” olacaktır. Kirasını Ödeyemeyen Kiracı Eğer bir kiracı, kirasını ödeyemiyorsa bu durumda kiracıya ihtarname gönderilmesi gerekmektedir. İhtarname kiracının eline ulaştıktan 30 gün sonra kira ödenmelidir. Bu borcun ödemesinin yapılmaması ve 2.kez kira ödemesinin aksaması durumunda tekrar bir ihtarname gönderilmektedir. İki ihtarname gönderilmediği durumlarda kiracıya hiçbir şey yapılamaz. Gönderilen ihtarname sayısı 2 olmalıdır. Eğer 2 ihtarname gönderilmiş ve kiracı hala ödeme yapmamışsa bu durumda tahliye edilebilir. İcraya verilen kiracı, memurlar tarafından tahliye edilir. Kiracıyı Evden Çıkarma

Kiracıyı evden çıkarmak için yazının başında belirttiğimiz gibi kontrat süresinin dolması gerekir. “Yurtdışından çocuğum geliyor”, “Biz bu eve yerleşeceğiz”, “Evi boşaltın” gibi sebeplerin hiçbiri kiracıyı evden çıkarmak için yeterli değildir. 1 yıllık kontrat imzalanmışsa, 1 yıl dolar ve kiracıya dolmadan 1 ay önce haber gönderilir. O şekilde evden çıkarma işlemi yapılabilir. Kiracı kirayı ödeyememe durumunda ise 2 kez ihtarname gönderilmesi gerekir. İlk ihtarnamede 30 gün içerisinde paranın ödenmesi gerektiği yazarken, 2. ihtarnamede de son ödeme uyarısı yapılmalıdır. Eğer 2 ihtarnamede de kiracı tarafından ödeme yapılmamışsa kontrat ve sözleşme süresine bakılmaksızın tahliye gerçekleştirilir. Kiracı

Duvara Delik Delme Kanunlarda bu konuyla alakalı herhangi bir bilgilendirme veya yönerge bulunmamaktadır. Bu tamamen ev sahibi ve sizin arasında yapılan sözleşmeye bağlıdır. Eğer ev sahibiniz duvara delik delmeniz hususunda size izin vermiyorsa, çıkarken kapatacağınızın teminatını sözleşmede belirterek delik açabilirsiniz. Buna rağmen ev sahibi tarafından duvara delik delme hususunda izin alamamışsanız zorlamanızı önermiyoruz. Çünkü eve zarar verme kapsamına girebilir ve hukuki süreç başlatabilir. Ev sahibi ile anlaşmaya, çözüme kavuşturmaya çalışın. Ne olursa olsun delik delmenize izin vermiyorsa, bu hususta yapacak pek bir şeyiniz olmadığını söyleyebiliriz. Kiracı Evden Çıkarken Evin Boyanması Kiracı evden çıkarken belirli şartlarla çıkıyor. Herhangi bir şekilde kira borcu, abone, fatura borcu bulunmaması gerekiyor. Aynı zamanda eve de maddi olarak bir zarar vermemiş olması gerekiyor. Kanunlar kiracıya “evi nasıl aldıysan, öyle teslim et” diyor. Bu kapsamda evden çıkarken evin boyanması zorunlu mu? Eğer kiracı evi ilk kiraladığı anda ev boyalıysa ve herhangi bir sorun yoksa evden çıkarken evi boyatarak teslim etmek zorunda.

Tamamen evi boyatmakla sorumlu. Kiracı tarafından ev sözleşmeye uygun kullanılmışsa, evden dolayı meydana gelen eskime ve bozulmalar kesinlikle kiracıya yüklenemez. Bunların başında rutubet kaynaklı küf gelmektedir. Kiracı, sözleşme sona erdiğinde sözleşmeye aykırı olan kullanımlardan meydana gelen zararları giderme dışında herhangi bir şekilde başka ödeme yapmaz. Eğer sözleşmede tazminat yazıyorsa, yine bu yazanlar geçerli değildir. Kiracı sadece eve verdiği zararı gidermekle ve fatura, kira gibi borçlar bırakmamakla sorumludur. Evi kiraya veren kişi, kiracı evden çıkarken evi tamamen incelemeli, eksik, hasarlı her bölümü kiracıya yazılı olarak bildirmek zorundadır. Eğer ev sahibi tarafından kiracıya yazılı bir şekilde bu bildirim yapılmazsa, kiracının üzerinde hiçbir sorumluluk kalmaz. Eğer verilen zarar olağan bir incelemeyle tespit edilemez, ilerleyen süreçte tespit edilirse yine kiracı sorumlu tutulur. Bu elektrik tesisatı gibi inceleme kapsamında anlanmayacak durumlarda geçerlidir. Ev Kusurluysa Kiracının Yapması Gerekenler Evde herhangi bir kusur varsa, kiracı ev sahibinden bu kusuru gidermesini talep etme hakkına sahiptir. Eğer ev sahibi bu kusuru gidermiyorsa, kiracı yaptırıp, yapmış olduğu harcamayı faturalandırıp kiradan düşme hakkına da sahiptir. Eğer kiracı evden yeterince yararlanamıyorsa, evde herhangi bir sorun varsa evden çıkma hakkına sahiptir. Bunun için sözleşmenin bitmesi için beklemeye gerek yoktur. Elle tutulur bir sorundan dolayı çıkış sağlanabilir. Eğer kiracı kusurları gidermiyor, kendi zevk ve isteği doğrultusunda eve bir şeyler yapıyorsa bu durumda ev sahibine herhangi bir ödeme yapılmaz, kiradan düşüş sağlanmaz.

Kiracının Depozito Hakları Nelerdir? Kiracının sözleşme şartlarını yerine getirip eve zarar vermemesi durumunda depozito kiracıya geri verilir. Eğer bir zarar verilmişse, verdiği zarar depozitodan kesilir ya da depozitoyu alma hakkını tamamıyla kaybeder. Kiracı, evi kiraladığı şeklin aynısı şeklinde herhangi bir zarar vermeden teslim etmek zorundadır. Kiracı dışında kendi kendine evden dolayı meydana gelen yıpranmalar ve eskimelerin hiçbirinden kiracı sorumlu değildir.

Kaynak : Emlaktahaber.com

Bilgi Bankası - 12:14 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.

HABER LİSTESİ

  • 01
    Tarım dalında birinci çeyrekte tüm vakitlerin rekoru kırıldı
    Türkiye tarım sektöründe yılın ilk çeyreğinde 11 milyar 175 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek ihracatına imza atarak rekor kırdı.
  • 02
    Türkiye için dikkat çeken büyüme kestirimi: Avrupa’nın en yüksek oranda büyüyen ülkesi olacak
    AB Komisyonu’nun “Avrupa Ekonomik Tahminleri 2023 İlkbahar” raporu yayımlandı. Raporda, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında yüzde 3.5, 2024’te yüzde 4 büyüyeceği öngörülürken İsveç’in yüzde 0,5 ve Estonya’nın yüzde 0,4 küçüleceği, Almanya’nın yüzde 0,2, Fransa’nın yüzde 0,7, İtalya’nın yüzde 1,2 ve İspanya’nın yüzde 1,9 büyüyeceği kaydedildi.
  • 03
    Fiyatlı çalışan sayısı yüzde 6,5 arttı
    Türkiye İstatistik Kurumu, mart ayına ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini yayımladı. Ücretli çalışan sayısı, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 artış gösterdi.
  • 04
    Eser ve hizmet siyaseti kazandı
    Türkiye, “Yüzyılın Seçimi”nde tercihini eser ve hizmet siyasetinden yana kullandı. 55 milyonu aşkın vatandaşın sandık başına gittiği seçimi, Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan birinci sırada tamamladı. AK Parti hükümetlerinin müreffeh bir gelecek için ortaya koyduğu vizyon, milli iradenin istikrardan yana tecelli etmesini sağladı. Yatırım ve üretimle büyümeyi önceleyen politikalar güvenoyu alırken, yeni dönemde de toplumun tüm kesimlerine dokunan ve refahı artıran adımlar atılacak.
  • 05
    TEI, BOTAŞ’a gaz türbini üretecek
    BOTAŞ, ihtiyaç duyduğu stratejik ürünlerin yerli çözümlerle karşılanması için TEI ile önemli bir iş birliğine gitti. İmzalanan protokol ile BOTAŞ ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik millî doğal gaz kompresör ve türbin sistemlerinin geliştirilmesi veya temini işini alan TEI, şirket bünyesinde bulunan gaz türbinli motorların tüm seviye bakımlarını da yapacak.