22° Parçalı bulutlu

Merkez Bankası’nın 2022 net kârı 72 milyar

Merkez Bankası, 2022 yılında 72,02 milyar TL net dönem kârı açıkladı. Bir önceki yıla karını 15 milyar lira artıran bankanın kâr dağıtımının da ele alınacağı olağan genel kurul 28 Mart tarihinde gerçekleştirilecek.
Piyasa - 25 Mart 2023 04:24 A A

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2022 yılında kârını yaklaşık 15 milyar lira artırdı. TCMB’nin 91’inci hesap dönemi bilançosu Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, TCMB’nin 2022 yılı dönem kârı 72,02 milyar TL oldu. TCMB, 2021 yılında 57,48 milyar TL dönem kârı elde etmişti. 2021 yıl sonu itibarıyla 2,5 trilyon TL düzeyinde olan aktif toplamı, 2022 yılı sonunda 3,6 trilyon TL’ye yükseldi. TCMB’nin 2022 kâr dağıtım kararını da içerecek olağan genel kurulu 28 Mart’ta Ankara’da elektronik ve fiziksel ortamda düzenlenecek.

30 MİLYAR LİRA BAĞIŞLAMIŞTI

TCMB deprem bağışları sırasında 2022 bilançosu kârından 30 milyar TL bağışlamıştı. Banka ayrı bir kararla erkene almadığı sürece her yıl mart ayı sonunda genel kurul düzenliyor. TCMB erkene alınmamışsa genel kurulu takip eden birkaç gün içinde bir önceki yıla ilişkin oluşan kârını yasal karşılıklar ayrıldıktan sonra Hazine’ye aktarıyor. Banka geçen yıl Hazine’ye bu kapsamda 50 milyar TL aktarmıştı.

5 KOLTUK İÇİN SEÇİM YAPILACAK

Genel Kurul gündeminde Banka Meclisi’nce yardım yapılması amacıyla ihtiyat ayrılmasını da içeren kâr dağıtımı ile ilgili teklifin okunması ve görüşülmesi, 2022 yılına ait bilanço, kâr ve zarar hesabı ile kâr dağıtımına ilişkin teklifin onaylanması yer alıyor. Ayrıca 30 Nisan sonrası boşalacak iki üyelik ile Denetleme Kurulu’nun üç üyeliği için de seçim yapılacak.

Piyasa - 04:24 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.

HABER LİSTESİ

  • 01
    Tarım dalında birinci çeyrekte tüm vakitlerin rekoru kırıldı
    Türkiye tarım sektöründe yılın ilk çeyreğinde 11 milyar 175 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek ihracatına imza atarak rekor kırdı.
  • 02
    Türkiye için dikkat çeken büyüme kestirimi: Avrupa’nın en yüksek oranda büyüyen ülkesi olacak
    AB Komisyonu’nun “Avrupa Ekonomik Tahminleri 2023 İlkbahar” raporu yayımlandı. Raporda, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında yüzde 3.5, 2024’te yüzde 4 büyüyeceği öngörülürken İsveç’in yüzde 0,5 ve Estonya’nın yüzde 0,4 küçüleceği, Almanya’nın yüzde 0,2, Fransa’nın yüzde 0,7, İtalya’nın yüzde 1,2 ve İspanya’nın yüzde 1,9 büyüyeceği kaydedildi.
  • 03
    Fiyatlı çalışan sayısı yüzde 6,5 arttı
    Türkiye İstatistik Kurumu, mart ayına ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini yayımladı. Ücretli çalışan sayısı, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 artış gösterdi.
  • 04
    Eser ve hizmet siyaseti kazandı
    Türkiye, “Yüzyılın Seçimi”nde tercihini eser ve hizmet siyasetinden yana kullandı. 55 milyonu aşkın vatandaşın sandık başına gittiği seçimi, Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan birinci sırada tamamladı. AK Parti hükümetlerinin müreffeh bir gelecek için ortaya koyduğu vizyon, milli iradenin istikrardan yana tecelli etmesini sağladı. Yatırım ve üretimle büyümeyi önceleyen politikalar güvenoyu alırken, yeni dönemde de toplumun tüm kesimlerine dokunan ve refahı artıran adımlar atılacak.
  • 05
    TEI, BOTAŞ’a gaz türbini üretecek
    BOTAŞ, ihtiyaç duyduğu stratejik ürünlerin yerli çözümlerle karşılanması için TEI ile önemli bir iş birliğine gitti. İmzalanan protokol ile BOTAŞ ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik millî doğal gaz kompresör ve türbin sistemlerinin geliştirilmesi veya temini işini alan TEI, şirket bünyesinde bulunan gaz türbinli motorların tüm seviye bakımlarını da yapacak.