Sosyal Altyapı Nedir?

Sosyal Altyapı
Sosyal altyapı kültürel olarak sağlıklı bir çevre meydana getirmek amacıyla yapılması gereken eğitim, sağlık, kültürel ve yönetsel yapılar ile park, çocuk bahçeleri gibi yeşil alanların oluşturulmasıyla meydana gelen altyapı türü olarak tanımlanmaktadır.
Kentsel veya kırsal her türlü yerleşim yerinde oturan nüfusun sosyal ihtiyaçlarını karşılayan kamu yapılarını ve alanlarını sosyal altyapı başlığı altında sayabiliriz. Sosyal altyapının örnekleri olarak okullar, üniversiteler, hastaneler, hapishaneler ve toplu konutlar, yeşil ve açık alanlar bulunuyor.
Sosyal altyapı, şehirleşmede ve toplu yaşamda genel altyapının bir dalını oluşturur. Altyapı, daha çok teknik hizmetleri içerirken, sosyal altyapı toplumun rahat ve huzurlu bir yaşam sürmesi için planlanır. Şehirlerin gelişmişlik seviyesi ve insanların yaşam standartları, sosyal altyapı imkanlarının durumuyla doğru orantılıdır.
Sosyal Donatı Alanları Nelerdir?
- Eğitim Tesisleri Alanı; İmar planlarında bu amaçlara ayrılmış alanlardır. Bu alanlarda ilköğretim, orta öğretim, mesleki ve teknik öğretim tesisleri ile yükseköğretim tesisleri yapılabilir.
- Sağlık Tesisleri Alanı: İmar planlarında bu amaçlara ayrılmış alanlardır. Bu alanlarda hastane, sağlık ocağı, doğum evi, dispanser, poliklinik, kaplıca, rehabilitasyon merkezleri vb. işlevlerle hizmet verecek tesisler yapılabilir. Bu tesisler, hiçbir şekilde başka kullanım amaçlı yerlerde/parsellerde yapılamaz.
- Sosyal ve Kültürel Tesisler Alanı: İmar planlarında sosyal ve kültürel hizmet tesislerine ayrılan alanlardır. Bu alanlarda kültürel hizmet binaları, yurtlar, çocuk yuvaları, yaşlılar bakım evi, halk eğitim merkezleri, kütüphane sinema, tiyatro, konser salonları vb. tesisler yapılabilir.
- Dini Tesisler Alanı: İmar planlarında dini tesis amaçlı ayrılmış alanlardır. Cami, mescit, vb. ibadet tesisleri yapılabilir.
- Spor Tesisleri Alanı: Spor ihtiyaçlarının (futbol, basketbol, voleybol, tenis, yüzme, atletizm, buz pateni vb. faaliyetlerin yapılabildiği açık ve kapalı tesisler) karşılandığı alanlardır. Kentsel ve Bölgesel Büyük Spor Alanları ile Kapalı ve Açık Semt Spor Alanları bu kapsamdadır. Bu alanlarda gerekli spor ve oyun alanları ile birlikte sportif eğitim ve dinlenme tesisleri de yapılabilir. Yapılaşma koşulları imar planları ile belirlenir.
-
Gayrimenkulde Değer Katan Düzenleme
-
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Değişti!
-
Tapuda HES Kodu Zorunluluğu!
-
Emlak Vergisi Ödeyen Vatandaşlara Müjdeli Haber!
-
İkinci El Konut Kredisi Faiz Oranları Değişti
-
Kira Vergisi Kimler İçin Yüzde 10’a Düştü!
YORUM BIRAK
YORUMLAR
HABER LİSTESİ
-
01
Gayrimenkulde Değer Katan DüzenlemeEmlak danışmanlığı sektöründe haksız rekabeti ortadan kaldırmayı ve kayıt dışılığın önlenmesini amaçlayan yeni yasal düzenlemeyi desteklediklerini belirten Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, bu sayede sektördeki iş gücünün niteliğine önemli katkı sağlanacağını ve tüketicilerin daha kaliteli hizmet almasının mümkün olacağını söyledi. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan, ‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ Resmî Gazetede yayımlandı. Taşınmaza […] -
02
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Değişti!14 Ekim 2020 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 31274 YÖNETMELİK Ticaret Bakanlığından: TAŞINMAZ TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 – 5/6/2018 tarihli ve 30442 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, gerçek veya tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların taşınmaz ticareti faaliyetlerini, […] -
03
Tapuda HES Kodu Zorunluluğu!Tapu Randevularında HES Kodu Zorunluluğu Başladı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bir açıklama yaparak, tapu randevularında HES kodu alınmasının bir zorunluluk olduğunu belirtti. Korana virüs hastası olması ya da temaslı olmasına rağmen izolasyon kurallarını ihlal eden kişilerin sayıları artarken yeni tedbir kararları açıklandı. İstanbul’da salgının yeniden hızla artışa geçmesi nedeni ile İstanbul Valiliği yeni tedbir […] -
04
Emlak Vergisi Ödeyen Vatandaşlara Müjdeli Haber!Arsa, konut, iş yeri, dükkan, daire sahipleri her yıl düzenli olarak emlak vergisi ödüyor. Emlak vergisi ödeyen vatandaşlara müjdeli haber geldi. Son 5 yıllık emlak vergisi iade edilecek. Her yıl, düzenli olarak arsa, konut, işyeri, dükkan, daire sahiplerinin ödediği emlak vergisiyle ilgili vatandaşlara müjde geldi. Haber Kredi’de yer alan habere göre; belirli koşulları karşılayan vatandaşlar […] -
05
İkinci El Konut Kredisi Faiz Oranları Değiştiİkinci el konutlar için daha önce azami 15 yıl vade ve aylık yüzde 0,74 faiz oranı ile kredi imkanı sunulmuştu. Yeni düzenleme ile faiz oranı yükseltildi. Kamu bankalarının 2 Haziran’da yürürlüğe aldığı ‘ avantajlı konut kredisi ’ paketi ikinci el konutlar için yeniden güncellendi. Buna göre, ikinci el konutlar için sunulan 0.74 vade oranı 3 haftadır 0.79 olarak […]