22° Parçalı bulutlu

Yedi bölgede petrol ve gaz arıyoruz

Karadeniz’de doğal gaz ve Gabar’da da petrol bulan TPAO, enerjide dışa bağımlılığı azaltacak yeni adımlar atıyor. Aramaları Türkiye’nin 7 bölgesine yayan şirket, yeni müjdeler için özellikle Ege ve Güneydoğu bölgelerine odaklanmış durumda.
Piyasa - 13 Mayıs 2023 04:24 A A

Son yıllarda enerji alanında dev projelere imza atan Türkiye, Gabar’daki yeni keşifle enerjide tam bağımsız ülke olma hedefine bir adım daha yaklaştı. Doğal gaz ve petrol arama çalışmalarına hız verilirken, farklı bölgelerde aramalar yoğunlaştırıldı. Özellikle Ege ve Güneydoğu bölgesinde büyük bir potansiyelin olduğu belirtilirken, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Siirt, Şanlıurfa ve Mardin’de petrol yatakları bulundu. Karada ve denizde arama çalışmaları ise aralıksız sürüyor sürüyor.

İLK SONDAJ 1890’DA

Bugünkü Türkiye sınırları içinde ilk sondaj, 1890 yılında İskenderun Çengen’de açıldı. 1940 yılında ise Batman’da Raman kuyusunda petrol bulundu. 1934-1955 yılları arasında 100 bin metre sondaj yapılarak 95 arama yapıldı. 2022 yılında ise 191 arama çalışmasında 421 bin 408 metre sondaj yapıldı. 49 kuyuda petrol tespit edilirken 65 kuyuda üretim elde edildi.

HEDEF 100 BİN VARİL

İhtiyacının yaklaşık 7’de 1’ini üretebilen Türkiye’nin, yapılan keşifler ile üretim potansiyeli de arttı. Türkiye’de 1999 yılında 2 milyon 939 bin 896 ton ham petrol üretimi yapılırken 2022 yılında 3 milyon 583 bin 40 tona yükseldi. Değeri 80 milyar dolan olan Gabar’daki yeni keşifle birlikte üretimin 2 yılda maksimum üretim seviyesi olan 100 bin varile çıkarılması planlanıyor. Böylece Türkiye’nin petrol üretimimin 180 bin varile çıkarılması hedefleniyor.

DENİZDE SİSMİK KARADA YÜZEY JEOLOJİSİ

Bu üretimlerin yanı sıra Adana, Kırklareli, Kilis, Manisa, Erzurum, Ankara, Sivas, Hakkâri, Şırnak, Gaziantep, Ordu ve Rize gibi petrol potansiyeli olabilecek lokasyonlarda da keşif çalışmaları devam ediyor. Karada yürütülen çalışmalarda sismik veri bulunmadığı için tespit yüzey jeolojisi ile yapılırken, denizde yürütülen çalışmalarda sismik veriler esas alınıyor.

Karadeniz’de müjde bekleniyor

Batı Karadeniz doğal gazının sisteme verilmesi sonrasında Orta ve Doğu Karadeniz’de petrol arama faaliyetlerine ağırlık verildi. Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi, sahada jeolojik etütleri yapıyor. Ordu ve Rize açıklarında keşif amaçlı yapılan sondajlardan da müjdenin gelmesi bekleniyor.

Piyasa - 04:24 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.

HABER LİSTESİ

  • 01
    Tarım dalında birinci çeyrekte tüm vakitlerin rekoru kırıldı
    Türkiye tarım sektöründe yılın ilk çeyreğinde 11 milyar 175 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek ihracatına imza atarak rekor kırdı.
  • 02
    Türkiye için dikkat çeken büyüme kestirimi: Avrupa’nın en yüksek oranda büyüyen ülkesi olacak
    AB Komisyonu’nun “Avrupa Ekonomik Tahminleri 2023 İlkbahar” raporu yayımlandı. Raporda, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında yüzde 3.5, 2024’te yüzde 4 büyüyeceği öngörülürken İsveç’in yüzde 0,5 ve Estonya’nın yüzde 0,4 küçüleceği, Almanya’nın yüzde 0,2, Fransa’nın yüzde 0,7, İtalya’nın yüzde 1,2 ve İspanya’nın yüzde 1,9 büyüyeceği kaydedildi.
  • 03
    Fiyatlı çalışan sayısı yüzde 6,5 arttı
    Türkiye İstatistik Kurumu, mart ayına ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini yayımladı. Ücretli çalışan sayısı, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 artış gösterdi.
  • 04
    Eser ve hizmet siyaseti kazandı
    Türkiye, “Yüzyılın Seçimi”nde tercihini eser ve hizmet siyasetinden yana kullandı. 55 milyonu aşkın vatandaşın sandık başına gittiği seçimi, Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan birinci sırada tamamladı. AK Parti hükümetlerinin müreffeh bir gelecek için ortaya koyduğu vizyon, milli iradenin istikrardan yana tecelli etmesini sağladı. Yatırım ve üretimle büyümeyi önceleyen politikalar güvenoyu alırken, yeni dönemde de toplumun tüm kesimlerine dokunan ve refahı artıran adımlar atılacak.
  • 05
    TEI, BOTAŞ’a gaz türbini üretecek
    BOTAŞ, ihtiyaç duyduğu stratejik ürünlerin yerli çözümlerle karşılanması için TEI ile önemli bir iş birliğine gitti. İmzalanan protokol ile BOTAŞ ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik millî doğal gaz kompresör ve türbin sistemlerinin geliştirilmesi veya temini işini alan TEI, şirket bünyesinde bulunan gaz türbinli motorların tüm seviye bakımlarını da yapacak.