17° Parçalı bulutlu

Ayıplı Mal Nedir?

Emlak Sözlüğü - 28 Ekim 2019 11:34 A A

Ayıplı Mal

“Ayıplı mal” kavramı, tüketicilerin korunmasına yönelik 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunu’nun sekizinci maddesinde şöyle tanımlanıyor.

“Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.”

Tüketiciler ayıplı mal satın aldıklarında, ayıplı maldan kaynaklanan “seçimlik hakları”nı kullanabiliyor. Söz konusu ayıplı mal, bir gayrimenkul ise karşımıza “ayıplı konut” ifadesi çıkıyor. Bir konutun “ayıplı” olup olmadığını anlamanın çeşitli kriterleri bulunuyor. Genel olarak değerlendirildiğinde, ayıplı konutların ortak özellikleri şöyle sıralanıyor: İmar planı, imar planına uygun jeolojik raporu, mimari projesi, statik-betonarme projesi ve tesisat projesine sahip olmaması.

Ayıplı konut nedir?

Ayıplı konut satın alan tüketiciler, tıpkı ayıplı mal satın alanlar gibi,6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile haklarını koruyor. Kanun, ayıplı konut sahibi olan kişileri dört hak tanıyor ve ayıplı konut satın alan kişiler, kendilerine tanınan dört haktan sadece bir tanesini seçebiliyor:

  • Ödediği bedeli ispat etmek koşulu ile bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme (fesih hakkı).
  • Ayıplı konutun aynı nitelikte ayıpsız bir konutla değiştirilmesi.
  • Ayıplı konuta ödenen paradan ayıp oranında bedel indirimi ve iade yapılması.
  • Ayıpların ücretsiz ve herhangi bir ad altında bedel talep edilmeden onarımını isteme.

Tüketicinin, ayıplı konutun teslim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ayıp ihbarında bulunulması önem taşıyor. İhbarı yapan ayıplı konut sahibinin, teslim alınan konuttaki ayıpları kabul etmediğini ve söz konusu ayıplar nedeniyle kanuni haklarını ilgili kişiden talep ettiğini belirtmesi yeterli oluyor.

Emlak Sözlüğü - 11:34 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.

HABER LİSTESİ

  • 01
    Tarım dalında birinci çeyrekte tüm vakitlerin rekoru kırıldı
    Türkiye tarım sektöründe yılın ilk çeyreğinde 11 milyar 175 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek ihracatına imza atarak rekor kırdı.
  • 02
    Türkiye için dikkat çeken büyüme kestirimi: Avrupa’nın en yüksek oranda büyüyen ülkesi olacak
    AB Komisyonu’nun “Avrupa Ekonomik Tahminleri 2023 İlkbahar” raporu yayımlandı. Raporda, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında yüzde 3.5, 2024’te yüzde 4 büyüyeceği öngörülürken İsveç’in yüzde 0,5 ve Estonya’nın yüzde 0,4 küçüleceği, Almanya’nın yüzde 0,2, Fransa’nın yüzde 0,7, İtalya’nın yüzde 1,2 ve İspanya’nın yüzde 1,9 büyüyeceği kaydedildi.
  • 03
    Fiyatlı çalışan sayısı yüzde 6,5 arttı
    Türkiye İstatistik Kurumu, mart ayına ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini yayımladı. Ücretli çalışan sayısı, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 artış gösterdi.
  • 04
    Eser ve hizmet siyaseti kazandı
    Türkiye, “Yüzyılın Seçimi”nde tercihini eser ve hizmet siyasetinden yana kullandı. 55 milyonu aşkın vatandaşın sandık başına gittiği seçimi, Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan birinci sırada tamamladı. AK Parti hükümetlerinin müreffeh bir gelecek için ortaya koyduğu vizyon, milli iradenin istikrardan yana tecelli etmesini sağladı. Yatırım ve üretimle büyümeyi önceleyen politikalar güvenoyu alırken, yeni dönemde de toplumun tüm kesimlerine dokunan ve refahı artıran adımlar atılacak.
  • 05
    TEI, BOTAŞ’a gaz türbini üretecek
    BOTAŞ, ihtiyaç duyduğu stratejik ürünlerin yerli çözümlerle karşılanması için TEI ile önemli bir iş birliğine gitti. İmzalanan protokol ile BOTAŞ ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik millî doğal gaz kompresör ve türbin sistemlerinin geliştirilmesi veya temini işini alan TEI, şirket bünyesinde bulunan gaz türbinli motorların tüm seviye bakımlarını da yapacak.